WhatsApp - noul companion al animatorilor radio
În ziua de azi, nu există post de radio pe care să-l asculți și la care să nu fii îndemnat să suni la un număr de telefon sau să lași un mesaj - audio sau în scris - prin intermediul aplicației WhatsApp.
O fi util sau nu, ascultătorii știu mai bine.
Cert e că dacă vrei să asculți muzică și știri - așa cum ar fi un post de radio menit să presteze servicii către populație - nu prea poți.
Probabil din comoditatea animatorilor.
Sau DJ-ilor, cum li se mai spunea pe vremuri.
Acum clar că nu sunt DJ-i!
Sunt niște simpli cititori de ”știri de pe surse” (bine măcar că le citează) și niște lecturari fără inspirație ai mesajelor trimise de (unii) ascultători, în marea lor parte fideli și - cred eu - lipsiți de ocupație.
Să ne fie clar!
Nu-i critic pe cai care trimit mesaje la posturile de radio prin WhatsApp!
Căci multora le place să-și audă numele pe post.
Ci pe cei care se fac vinovați de prestarea emisiunilor radio.
Aș fi vrut să fie ca pe vremuri, în anii 1990-2000, atunci când animatorii chiar făceau atmosferă la radio, vorbeau pe Outro și pe Intro, legând astfel melodiile și creând o atmosferă plăcută celor aflați pe recepție.
Mai spuneau și câte-o glumă din repertoriul personal sau auzită pe undeva, mai legau niște pățanii din viața curentă cu piesele din Playlist și uite așa, era fain să asculți radioul.
Așa, au devenit niște banali oameni la butoane care pun melodiile în ordinea imberbă Melodie-Jingle-Melodie generată de un soft și nu intervin decât atunci când au de anunțat publicitatea, știrile ce vor urma și piesa de după reclame.
Ca semn distinctiv, ”Ia spuneți voi la numărul de telefon ce părere aveți despre bla bla...”
Și e păcat, căci nu asta vrem, repet, de la un post de radio.
Pentru părere există rețele de socializare și alte locuri de dat cu cuvântul.
Lăsați radiourile cu muzică și știri și atmosfera creată de animatori inspirați.
Sau poate că au dispărut și aceștia...
Claudiu Costea