FRANK FARIAN, unul dintrei cei mai prolifici compozitori și producători ai muzicii contemporane a murit la vârsta de 82 de ani.
Probabil mulți dintre voi o știu, dar o repet în cazul în care cei mai tineri citesc aceste rânduri:
FRANK FARIAN s-a născut în Germania, la data de 18 iulie 1941, în localitatea Kirn, sub numele real de FRANZ REUTHER.
A fost crescut împreună cu cei doi frați ai săi doar de mamă, căci tatăl său a fost ucis în cel de-al doilea Război Mondial, înainte de nașterea lui Franz.
Ziceam ceva mai sus de ”prolific”.
Păi numai dacă stați să numărați melodiile și spectacolele pe care le-a creat vă plictisiți.
Deosebit de talentat, debutează în 1967 cu un remake după Otis Redding, fiind apoi apreciat pe plan național pentru o serie de reinterpretări ale unor hituri celebre la ora aceea în Statele Unite și Marea Britanie.
În 1974 ”lansează la apă” trupa BONEY M, apoi știți și voi controversele cu MILLI VANILLI, în umbra cărora tot el s-a situat.
Era vorba despre o suită de instrumentiști care-i puneau în operă lucrările lui FRANK FARIAN, dar interpretarea vocală NU era a celor doi de la MILLI VANILLI, respectiv dansatorii ROBERT PILATUS și FABRICE MORVAN.
S-a lăsat cu scandal monstru în anul 1990, când celor doi li s-a retras un premiu Grammy câștigat pentru ”Cel mai bun nou artist”, fiind apoi acuzați în 26 de procese, tot în Statele Unite...
Ce (poate) nu știți.
Tot el a fost ”capul răutăților” în reinterpretarea piesei ”Stairway To Heaven” a celor de la LED ZEPPELIN în anul 1985.
Piesa a fost cântată împreună cu nucleul de bază al trupei americane TOTO și a ajuns până pe locul 10 în clasamentul britanic, la data de 8 octombrie 1985.
Să mai scriu despre el?
Mai menționez doar trupele celebre de Eurodance LA BOUCHE, LE CLICK sau cea de Pop, NO MERCY.
Au mai fost și ERUPTION în 1977 și multe altele, dar nu mai am loc aici.
Oricum, mare talet într-ale muzicii.
Uitasem:
A trecut în lumea celor drepți la data de 23 ianuarie 2024, în reședința sa din Miami, Florida.
Dumnezeu Să-l odihnească.
Claudiu Costea