La aproape un an de la trecerea în neființă, ”Elvis al Franței”, așa după cum a fost botezat de criticii muzicali de peste Oceanul Atlantic, JOHNNY HALLYDAY reușește să se claseze - din nou - în fruntea clasamentelor din țările francofone.
Precedat de două single-uri extrem de inspirate, respectiv ”J'en parlerai au diable” și ”Pardonne-moi” din vara lui 2018, albumul ”Mon pays c'est l'amour”, apărut la Warner Music în data de 19 octombrie anul curent se află pe prima poziție în topurile de specialitate din Franța și Belgia, primind până acum ”discul de diamant”, respectiv ”disc de platină” în aceste două țări.
Extraodinar este însă faptul că la momentul scrierii acestui articol (noiembrie 2018), JOHNNY HALLYDAY se situează pe primele poziții din clasamente cu patru albume, toate lansate în mod evident, post-mortem:
- ”Parc de Princes 1993” - un excelent album ”live” apărut inițial în anul 1993 și reeditat în iulie 2018;
- ”L'album de sa vie - 50 titres” și
- ”L'album de sa vie - 100 titres” - ambele lansate în vara lui 2018 și după cum spuneam,
- ”Mon pays c'est l'amour” din luna octombrie a acestui an.
Pentru cei care nu știu foarte multe detalii despre el, spun doar că JOHNNY HALLYDAY s-a născut sub numele adevărat de Jean-Philippe Leo Smet la data de 15 iunie 1943, la Paris.
Tatăl său (Leon) era belgian și cânta prin barurile de noapte din Paris, iar mama sa, o franțuzoaică pe nume Huguette, a devenit prezentatoare de modă imediat după nașterea lui Jean-Philippe și după ce tatăl i-a părăsit, imediat după nașterea fiului lor.
JOHNNY HALLYDAY și-a început în mod recunoscut cariera la vârsta de 17 ani, înregistrând nu mai puțin de 79 de albume, vândute în peste 110 milioane de exemplare.
Cinci discuri de diamant, 40 de discuri de aur și 22 de discuri de platină.
A fost declarat ”Cavaler al Legiunii de Onoare” în anul 1997 și ”Ofițer al Ordinului Reginei Belgiei” în anul 2001.
Problemele sale de sănătate s-au agravat în ultimii zece ani de viață, fiind diagnosticat în iulie 2009 cu cancer de colon, operat apoi de hernie de disc, tot în anul 2009, dar în luna noiembrie.
Trece în corul celor drepți în 5 decembrie 2017, în locuința sa din Marnes-la-Coquette de lângă Paris.
Este condus pe ultimul drum în trista zi de 9 decembrie 2017 de peste 800.000 de admiratori francezi, fiind înmormântat pe insula Saint Barthelemy, o insulă vulcanică din estul Mării Caraibelor.
Claudiu Costea