Cea de-a 60-a ediție a premiilor Grammy s-a desfășurat la Madison Square Garden din New York, în seara zilei de 28 ianuarie 2018.
Ca și câteva cuvinte introductive, trebuie să spun că din principiu, premiile Grammy se acordă artiștilor din sfera muzicii (compozitori, cântăreți, înregistrări, albume) care au atins prima poziție din clasamente în perioada 1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017.
Așadar, se acoperă mai bine de un an de evoluție pe scena muzicală.
Nominalizările pentru aceste premii au avut loc în data de 28 noiembrie 2017.
Și ca un amănunt important, ediția din acest an - repet, cea cu numărul 60 - a avut data desfășurării devansate față de edițiile anterioare, datorită Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang, Coreea de Sud, întrucât nu s-a dorit suprapunerea cu acest eveniment sportiv (ce va avea loc între 9 și 25 februarie 2018).
Televiziunea care a transmis evenimentul de la New York a fost CBS, gazda ceremoniei fiind James Corden, un actor, comediant și muzician britanc, născut la data de 22 august 1978.
James Corden este și gazda emisiunii ”The Late Late Show with James Corden”, derulată tot la CBS.
Întrucât spațiul nu-mi permite menționarea tuturor câștigătorilor din acest an, mă voi rezuma la a vă spune doar că la categoriile ”Record Of The Year” și ”Album Of The Year” a fost desemnat BRUNO MARS pentru ”24K Magic”.
Tot BRUNO MARS a luat premiul pentru ”Song Of The Year” - ”That's What I Like”, extras de pe albumul menționat mai sus, ”24K Magic”.
”Best New Artist” a fost desemnată ALESSIA CARA, o cântăreață de origine canadiană născută la data de 11 iulie 1996 în Ontario, care a scos pe piață în data de 13 noiembrie 2015 un singur album (deocamdată) - ”Know-It-All”.
Câștigătorul categoriei ”Best Pop Solo Performance” a fost desemnat ED SHEERAN pentru ”Shape Of You”.
Tot el a mai câștigat premiul pentru ”Best Pop Vocal Album”.
De subliniat un fapt deosebit:
La categoria Best Dance/Electronic Album” au fost desemnați germanii de la KRAFTWERK, pentru compilația extraordinar de bine realizată ”3-D The Catalogue”, un album despre care am scris cu lux de amănunte în urmă cu câteva luni, înainte de lansarea lui pe piață (26 mai 2017).
Nici SHAKIRA nu a plecat cu mâna goală, primind premiul pentru ”Best Latin Pop Album” - ”El Dorado” - lansat în aceeași zi ca și cel al trupei KRAFTWERK, respectiv 26 mai 2017.
Ar mai fi multe de menționat însă, așa după cum spuneam, din lipsă de spațiu, vă recomand să accesați PAGINA OFICIALĂ GRAMMY AWARDS 2018.
Claudiu Costea