Trista veste a trecerii în neființă a artistei franceze a fost adusă la cunoștința publicului în dimineața zilei de 7 ianuarie 2018.
FRANCE GALL a murit ca urmare a unei recidive a cancerului la sân de care suferea încă din anul 1993.
Puțini știu că marea cântăreață a trecut de-a lungul vieții prin multe momente foarte grele:
Decesul soțului ei - un alt mare artist francez, Michel Berger, care i-a fost mentor muzical, compozitor, producător și partener de viață - și apoi moartea fiicei lor, Pauline, din decembrie 1997.
Fiica lor suferea încă de la naștere de fibroză chistică, dar GALL și Berger au hotărât să-și împartă cariera artistică și pe cea personală, stând alături de fiica lor, în speranța progreselor medicale ce ar fi putut să o însănătoșească pe Pauline.
Apoi, după cum am spus, cancerul ei la sân, care a și răpus-o...
Cruntul diagnostic i-a fost pus în luna aprilie, 1993.
Numele real al lui FRANCE GALL este Isabelle Genevieve Marie Anne Gall și s-a născut la Paris, în 9 octombrie 1947.
A fost una dintre cele mai importante reprezentante ale curentului ”Ye-Ye”, un fel de sinonim pentru britanicul ”Yeah-Yeah”, practicat îndeosebit de Beatles.
”Ye-Ye” a fost la modă în anii 1960 în țări ca Franța, Belgia, Elveția, Italia, Spania și Portugalia.
Încă un lucru puțin știut despre FRANCE GALL: în anul 1965 a câștigat Festivalul Eurovision desfășurat la Napoli, GALL reprezentând... Luxemburgul!
Cântecul câștigător se numea ”Poupee de cire, poupee de son” și a fost compus de Serge Gainsbourg, un bun prieten și colaborator al lui FRANCE GALL.
Cele mai mari succese în clasamente pentru FRANCE GALL au fost piesele ”Babacar” și ”Ella, ella l'a” de pe albumul lansat în data de 3 aprilie 1987, denumit ”Babacar”.
Albumul a atins poziția secundă în ierarhia franceză de albume în anul 1987, primind Discul de Diamant.
”Ella, ella l'a” a ajuns pe prima poziție în topurile din Austria și Germania, pe locul doi în clasamentul francez, pe patru în Suedia și cinci în Elveția.
Muzica și textul au fost semnate de Michel Berger.
Dumnezeu Să o odihnească în pace...
Claudiu Costea