Festivalul Vizual ”Amural” a ajuns la ce-a de-a treia ediție, desfășurându-se în Brașov, în perioada 31 august-3 septembrie 2017.
Dorind să dovedească faptul că artele contemporane nu se consumă numai în muzee și galerii de artă, ”Amural” va aduce la Brașov nu mai puțin de 100 de artiști români și străini, coloana vertebrală a festivalului fiind reprezentată de Video-Mapping - 12 video-proiecții la scară mare și încă 10 proiecții la scară umană.
Printre artiștii care-și vor prezenta compozițiile se numără:
- Pola Puk din Cehia;
- Juladi din Germania și
- Cote din România - unul dintre cei mai buni artiști video din țara noastră.
Expoziția de fotografie va fi găzduită de Turnul Alb și Turnul Negru, fiind dedicată femeilor-fotograf, cu Paula Markert ca invitată specială.
Noutatea absolută este deschiderea Cinematografului Popular de pe strada Mureșenilor, locație ce va găzdui o instalație dedicată luminii de cinema și pictura murală realizată de Mister Thoms în anul 2016, un tribut adus efectelor speciale și creatorului lor, George Melies.
Spectacolul de teatru multimedia iHamlet al Asociației Punctart din București va deschide festivalul, la Centrul Cultural Reduta, cu un eseu audiovizual despre inadaptare, refuzul de a se conforma realității și despre confictul dintre generații.
UNATC trimite centrul său de cercetare - CINETic - echipat cu căști pentru realitate virtuală și căști de video 360, care vor putea fi experimentate în zona cinematografului Popular.
Centrul Multicultural al Universității Transilvania va fi gazda expoziției dedicate unor ilustratori români foarte apreciați:
- Alina Marinescu;
- Lea Rasovsky și
- Sorina Vazelina.
Concertele însoțite de proiecții video de la Turnul Negru adună artiști tot mai renumiți ai muzicii electronice:
- Marcus Henriksson (a.k.a. Minilogue din Suedia) și
- Nathan Fake și Alex Smoke din Marea Britanie, care participă cu seturi audio-video speciale.
Lor li se adaugă Danaga - o intervenție specială cu ocazia celor trei ani de ”Amural”, cu trei seturi muzicale pe trei scene, YVAT - cu proiecții video 3D, Ada Kaleh și mulți alții.
Acestea sunt doar câteva dintre liniile directoare ale festivalului.
Vă las pe voi să descoperiție restul surprizelor, după cum spuneam, în Centrul Vechi al Brașovului, în perioada 31 august-3 septembrie.
Mai multe informații pot fi regăsite pe site-ul oficial AMURAL și pe pagina oficială de FACEBOOK.
Claudiu Costea