Suntem la jumătatea verii 2015.
Mă trezesc dimineața devreme (chiar prea devreme) și mă uit la termometrul exterior: 8 grade Celsius.
Repet: opt grade Celsius.
Nori negri pe cer.
Nu termin de făcut cafeaua și se pornește potopul: o ploaie puternică, estimez eu undeva la 30 de litri pe metrul pătrat.
Și-mi aduc aminte - pentru a câta oară? - de previziunile meteo apărute prin luna mai a acestui an pe toate posturile de radio și televiziune din România: ”O vară secetoasă și foarte caldă.”
De unde atâta?
Și mai ales, cum îți permiți să faci predicții meteo pentru un asemenea interval - trei luni de zile?
Consult ca omul cu bun simț și spirit de orientare principalele site-uri meteo din lume, cele cărora le cam dau crezare: Accuweather și Weather.
Nici unul dintre site-uri nu fac predicții pe mai mult de 14 zile.
Eventual o STATISTICĂ a ultimelor intervale de timp din anii ce-au trecut.
Cât de nepriceput trebuie să fii să faci informări meteo pentru trei luni și mai ales, să sperii o țară întreagă cu seceta pe care tu o dai din bobi?
Sau vrei să scazi prețul grâului?
Sau vrei să nu avem clienți pe litoralul românesc în această vară?
Zău dacă nu i-aș acuza de subminarea economiei naționale pe cei care au nesimțirea de a face astfel de predicții.
Sunt interese mari și bineînțeles ascunse în spatele ”agențiilor de știri” care publică astfel de informații, pe care din păcate, le preiau și neștiutorii cititori de promptere.
Cred că este al cincilea an în care scriu că NIMENI, absolut nimeni în lumea asta NU POATE PROGNOZA EVOLUȚIA DATELOR METEO PE TREI LUNI!
Citiți cu mare atenție așadar astfel de dezinformări și mai ales, consultați numai paginile de Internet care au cu adevărat specialiști și aparatură performantă în spate.