Cu siguranță suntem cu toții îngrijorați de evoluția acordului dintre Grecia și ”Troica” și implicit, de creșterea sau scăderea cursului valutar și mai ales - cei care doresc să-și petreacă acolo concediul estival - de surprizele mai mult neplăcute pe care le-ar avea ca turiști în această țară.
Am urmărit cu deosebit interes știrile difuzate în ultima lună de principalele posturi de televiziune și cele apărute în presa electronică din România.
Foarte interesante concluzii:
Dacă cei de la Pro TV și Digi 24 - care și-au trimis acolo corespondenți foarte competenți și bine informați - relatează despre intrarea turismului în criză, respectiv anulări de rezervări, scăderi de clientelă în restaurante și lipsa alimentelor din supermarketuri (vezi știrile Digi 24 de duminică, 12 iulie 2015), cei din presă vorbesc despre scăderi ale tarifelor de cazare și dau asigurări că nimic nu se întâmplă în mod deosebit în Grecia...
Fiți foarte atenți:
Eu mai degrabă aș da crezare corespondeților de la fața locului, care au intervievat (și) români din Grecia care au terase, restaurante și firme în această țară.
De ce?
Pentru că în mod evident și știut de ani de zile, în spatele știrilor publicate de unele medii de informare există interese ascunse - agenții de turism care manipulează sau care au anumite înțelegeri cu respectivele publicații.
Cel mai bun mod de verificare este testarea pe Booking.com sau pe alte site-uri specializate în rezervări online.
Rezervările se fac în cele mai multe cazuri cu cardul de credit.
Băncile grecești nu mai operează tranzacții, se știe.
Și atunci cum vor putea încasa deținătorii de obiective turistice banii clienților?
Cine credeți că merge cu portofelul doldora de bani lichizi în Grecia, știut fiind că mare parte a europenilor plătesc din reflex cu cardul peste tot pe unde merg?
Cine credeți că are garanția că atunci când se va afla pe teritoriul grecesc, în plină vacanță, nu se vor majora taxele (în principal TVA-ul, după cum se vorbește) și nu-i vor ajunge banii de sejur?
Sincer: te-ai mai duce într-o țară atât de nesigură din punct de vedere financiar?
Sau de ce nu ai fi îngrijorat de eventualele mișcări de stradă care ar putea izbucni?
Le-aș recomanda tuturor un pic de atenție atunci când urmăresc știrile referitoare la subiectul Grecia.
Nu toate spun adevărul, spre rușinea lor...