Casa de licitații Christie’s din New York a anunțat vânzarea manuscrisului melodiei ”American Pie” scrisă de Don McLean, contra sumei de 1,2 milioane de dolari.
Nu este recordul de vânzare în domeniu, căci cea mai scumpă achiziție a unui manuscris a fost înregistrată de cea a piesei ”Like A Rolling Stone”, scrisă de Bob Dylan în 1965.
Cu siguranță însă este cea mai mare încasare de care are parte Donald ”Don” McLean III, autorul legendarelor ”American Pie” și ”Vincent”.
Pentru cei care nu știu, single-ul ”American Pie” a fost clasat pe locul cinci în clasamentul ”Songs of the Century” întocmit de Recording Industry Association of America (RIAA).
Ca o paranteză, pe primul loc în acest clasament se află cântecul ”Over the Rainbow” al lui Judy Garland, scris în anul 1939.
Compusă în original în anul 1971 de către Don McLean (producător Ed Freeman, același care a mai lucrat și cu Murray McLauchlan, Pat Martino, Roy Buchanan, Tim Hardin și Tom Rush) și apărută la casa de discuri United Artists, ”American Pie” a fost reinterpretată de-a lungul timpului de următorii artiști:
- Hans Hass Jr. (1972);
- Claude Francois (1972);
- Ferrante & Teicher (1972);
- Madonna (2000);
- Hank B. Marvin (2002);
- The Korgis (2007);
- Chris De Burgh (2008) și
- Robby Longo (2013).
Melodia ”American Pie” este inclusă după cum era și firesc în Playlistul postului nostru de radio, Doctor FM România.