Radio Itsy Bitsy se ascultă acum și în Iași

Postul de radio Itsy Bitsy - devenit deja o rețea importantă în România - a pus în funcțiune la jumătatea lunii ianuarie a anului 2018 o nouă stație locală.
Este vorba despre Iași, localitate în care emite pe frecvența de 100,40 MHz.
Licența radio R 989 a fost obținută de către societatea SC ON AIR STUDIO SRL în data de 27 iunie 2017.
Itsy Bitsy își adaugă astfel încă o localitate în portofoliul de alte 21 de stații deținute până la ora punerii în funcțiune a noii frecvențe.
Lista orașelor în care se ascultă Itsy Bitsy în eter și amănunte despre ofertele de difuzare a campaniilor publicitare la acest post de radio poate fi consultată AICI.

Audiențele radio la sfârșitul anului 2017

IMAS - Marketing și Sondaje și Mercury Research au realizat ca de obicei sondajul de opinie referitor la audiențele înregistrate de posturile de radio din România.
”Valul III” sau ”Valul de toamnă”, după cum este denumit, a avut ca perioadă de desfășurare intervalul 28 august - 17 decembrie 2017.
Eșantionul de intervievare a fost constituit dintr-un total de 10.129 persoane, dintre care 7.401 persoane din mediul urban, 2.728 din mediul rural și 1.800 de persoane ce au provenit din București.
Totalul localităților: 1.376, dintre care:
- 67 localități urbane cu populație de peste 30.000 locuitori;
- 242 localități urbane cu mai puțin de 30.000 locuitori;
- 256 localități rurale cu peste 5.000 de locuitori și
- 811 localități rurale cu mai puțin de 5.000 de locuitori.
Populația vizată a avut vârsta de peste 11 ani.
Datele oficiale pot fi consultate pe pagina oficială AUDIENȚA RADIO - fișier de tip PDF.
În linii mari, Kiss FM și Digi FM au înregistrat cele mai mari creșteri la nivel național.
Radio ZU se menține pe primul loc la nivelul capitalei țării, însă înregistrează o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului 2016.
Întrucât au fost publicate multe materiale și studii pe tema ”Valului III”, vă invit să consultați un articol realizat de Iulia Bunea în PAGINA DE MEDIA, articol ce sintetizează audiențele radio la nivel național, urban și pentru București.

Modificări de tarife pe piața radio la începutul lui 2018

În primele zile ale anului 2018 au fost anunțate câteva modifcări destul de însemnate pe piața publicității radio din România.
Nu aș dori să fac o ierarhizare, ci doar o trecere în revistă.
Prima scumpire notabilă - căci după cum bănuiați, este vorba despre scumpiri - este consemnată în dreptul postului de radio Europa FM.
Având în vedere trecerea la difuzarea la nivel național, tarifele au fost mărite, probabil pentru a compensa pierderile suferite pe stațiile regionale Europa FM.
Pentru a da doar un exemplu, vă spun că o difuzare a unui spot cu durata de 30 de secunde în Prime Time a crescut ca și preț de la 2.950 RON, la 3.200 RON, preț la care se adaugă TVA.
O a doua modificare notabilă este cea realizată de Radio ZU, care în primul rând a modificat tarifarea în lei, la Euro.
De asemenea, Radio ZU a introdus o clauză de suprataxă de program premium pentru matinalul ”Morning ZU” în lunile martie-iunie și octombrie-decembrie.
Valoarea suprataxei este de 10% din tariful de bază.
Tot în acest an, Radio ZU va da în exploatare cele două licențe pe care și le-a adăugat în portofoliu anul trecut, respectiv Călărași și Suceava (punerea în funcție este programată pentru luna februarie 2018).
Iată o comparație între tarifele practicate de principalele rețele radio în Prime Time:
- Radio ZU = 690 EURO;
- Kiss FM = 595 EURO;
- Magic FM = 480 EURO.
Repet, la aceste tarife se adaugă TVA, costul fiind valabil pentru o difuzare la nivel național, pe toate stațiile deținute, spot cu durata de 30 de secunde.
În aceste condiții, probabil că cele mai avantajate posturi de radio vor fi cele care emit la nivel local, cu licențe individuale, având în vedere că nu au fost anunțate modificări de tarife din partea acestora.
Rămâne de văzut care va fi opțiunea clienților de publicitate, căci ei hotărăsc în cunoștință de cauză unde își vor direcționa bugetele în acest an.
Claudiu Costea

FRANCE GALL a murit la vârsta de 70 de ani

Trista veste a trecerii în neființă a artistei franceze a fost adusă la cunoștința publicului în dimineața zilei de 7 ianuarie 2018.
FRANCE GALL a murit ca urmare a unei recidive a cancerului la sân de care suferea încă din anul 1993.
Puțini știu că marea cântăreață a trecut de-a lungul vieții prin multe momente foarte grele:
Decesul soțului ei - un alt mare artist francez, Michel Berger, care i-a fost mentor muzical, compozitor, producător și partener de viață - și apoi moartea fiicei lor, Pauline, din decembrie 1997.
Fiica lor suferea încă de la naștere de fibroză chistică, dar GALL și Berger au hotărât să-și împartă cariera artistică și pe cea personală, stând alături de fiica lor, în speranța progreselor medicale ce ar fi putut să o însănătoșească pe Pauline.
Apoi, după cum am spus, cancerul ei la sân, care a și răpus-o...
Cruntul diagnostic i-a fost pus în luna aprilie, 1993.
Numele real al lui FRANCE GALL este Isabelle Genevieve Marie Anne Gall și s-a născut la Paris, în 9 octombrie 1947.
A fost una dintre cele mai importante reprezentante ale curentului ”Ye-Ye”, un fel de sinonim pentru britanicul ”Yeah-Yeah”, practicat îndeosebit de Beatles.
”Ye-Ye” a fost la modă în anii 1960 în țări ca Franța, Belgia, Elveția, Italia, Spania și Portugalia.
Încă un lucru puțin știut despre FRANCE GALL: în anul 1965 a câștigat Festivalul Eurovision desfășurat la Napoli, GALL reprezentând... Luxemburgul!
Cântecul câștigător se numea ”Poupee de cire, poupee de son” și a fost compus de Serge Gainsbourg, un bun prieten și colaborator al lui FRANCE GALL.
Cele mai mari succese în clasamente pentru FRANCE GALL au fost piesele ”Babacar” și ”Ella, ella l'a” de pe albumul lansat în data de 3 aprilie 1987, denumit ”Babacar”.
Albumul a atins poziția secundă în ierarhia franceză de albume în anul 1987, primind Discul de Diamant.
”Ella, ella l'a” a ajuns pe prima poziție în topurile din Austria și Germania, pe locul doi în clasamentul francez, pe patru în Suedia și cinci în Elveția.
Muzica și textul au fost semnate de Michel Berger.
Dumnezeu Să o odihnească în pace...
Claudiu Costea

KIM WILDE lansează un nou album

Veste plăcută pentru amatorii muzicii Pop ai anilor 1980!
Frumoasa cântăreață britanică KIM WILDE va lansa în data de 16 martie 2018 un nou album de studio, chiar când mulți credeau că artista se va retrage din activitatea muzicală.
Noul album se numește ”Here Come The Aliens” și cuprinde 12 cântece noi-nouțe, înregistrate în studioul RAK Records din Londra, acolo unde imprimase și primul ei mare hit din anul 1981, ”Kids In America”.
Pentru cei care nu cunosc mai multe date statistice despre ea și cariera ei, vă spun în mare că s-a născut sub numele adevărat de KIM SMITH în data de 18 noiembrie 1960, având la activ un Brit Awards în anul 1983 - ”Best British Female Solo Artist”, vânzând la nivel mondial peste 10 milioane de albume și peste 20 de milioane de single-uri.
Înafară de cariera de interpretă, KIM WILDE este și DJ, prezentatoare de televiziune și... grădinar peisagist.
După lansarea albumului ”Here Come The Aliens”, KIM va pleca (în data de 30 martie 2018) într-un turneu ce va începe în Marea Britanie, apoi în Scandinavia, Olanda și Statele Unite.
Tot în 2018, dar în octombrie, KIM WILDE va susține același turneu în Germania, Austria și Elveția.
Mai spun în încheiere că albumul ”Here Come The Aliens” este produs de Ricky Wilde, fratale cu un an mai mic al lui KIM, cu care colaborează în această calitate încă de la începutul anilor 1980.
Albumul este deja valabil în pre-comandă la prețul de 15,09 EURO în format CD și 25,99 EURO în format vinil.
Claudiu Costea

”Fort Boyard” - ultimele ediții din 2017

După ce-au dispărut brusc și deodată de pe micuțele ecrane ale celor care vizionau postul de televiziune PRO TV, gazdele ”Fort Boyard” - Paul Ipate și Octavian Strunilă - vor putea fi (re)văzute în ultimele două ediții ale sezonului 2017 în următoarel seri:
- 24 decembrie 2017, ora 22.45 și
- 31 decembrie 2017, ora 22.15.
Ambele difuzări vor avea ca antemergător ediții speciale ale serialului ”Las Fierbinți”.
Astfel, se mizează pe o audiență mai mare decât cea realizată de emisiunea-concurs în toamnă, mai ales că show-ul ”iUmor” de la Antena 1 s-a încheiat.
Deocamdată nu se cunosc detalii despre continuarea ”Fort Boyard” în anul 2018 și nici nu se vehiculează nume noi în locul celor doi prezentatori, Ipate și Strunilă.
Enigmă totală...
Totul depinde de audiențele pe care ”Fort Boyard” le va realiza la finele acestui an.

SIMPLE MINDS - ”Walk Between Worlds” LP

Anul acesta au împlinit fix patruzeci de ani de activitate și iată că mai au resurse pentru a scoate un nou album de studio.
Cel mai recent se numea ”Big Music” și a fost lansat în ultima zi de octombrie, în anul 2014.
Ei bine, veteranii de la SIMPLE MINDS au anunțat acum câteva zile că în data de 2 februarie 2018 vor ieși pe piață cu un nou material discografic - un LP ce conține opt lucrări și care va purta titlul ”Walk Between Wolrds”.
Din spusele lui Jim Kerr, ar fi vorba despre ceva mai deosebit, mai lucrat, mai avangardist.
Nu pot să-mi dau cu părerea (încă) pentru că nu l-am ascultat.
Nu vreau să descarc piesele, prefer să le am cu tot cu suport fizic.
Și ca dovadă că încă mai au energie, Kerr, Burchill, Gaynor, Gillespie și Grimes vor pleca după lansare - respectiv în data de 13 februarie 2018 - într-un firesc turneu de promovare.
Concertele vor fi susținute în Scoția, Anglia, Franța, Belgia, Olanda și Danemarca - Vezi AICI costul biletelor și cum le poți comanda online.
Hai să spunem că vestea lansării noului album nu este cine știe ce pentru publicul românesc ci doar pentru fani.
Inedit este însă faptul că LP-ul va ieși în mai multe formate, între care și un ”Picture Disc” și ediții limitate semnate de Kerr și Burchill.
Iată AICI prețurile discurilor și variantele disponibile.
Dacă ești fan înfocat, te sfătuiesc să cumperi un exemplar semnat, căci încă se mai găsesc - variantele de 50 și respectiv 75 lire sterline.
La acest preț se adaugă taxe transport.
Altfel, albumul ”Walk Between Words” va fi pus în vânzare în magazinele europene la prețuri ce variază între 17,39 EURO - CD simplu, 18,59 EURO - CD DeLuxe și 32,49 EURO - Disc Vinil.
Revin cu impresii după ce-l voi primi și eu și îl voi asculta.
Claudiu Costea

Radio Guerrilla se extinde în Brașov și Suceava

Consiliul Național al Audiovizualului din România (CNA) a aprobat în cadrul ședinței din data de 5 decembrie 2017 extinderea prin retransmisie a unor programe realizate de postul de Radio Guerrilla.
Posturile de radio deținătoare de licență individuală care vor prelua programele Guerrilla sunt:
- Brașov - TEX FM - deținut de SC Radio Direct SRL și
- Suceava - RADIO AS - deținut de SC New Waves Production SRL.
Frecvențele de emisie pentru acestea sunt:
- Brașov - 105,50 MHz și
- Suceava - 89,90 MHz.
De notat faptul că la Brașov vor fi preluate peste 85% din programele Guerrilla, în vreme ce la Suceava vor fi preluate doar trei emisiuni realizate de studioul de la București.
Pentru a campanii publicitare derulate la Radio Guerrilla, vă rugăm să accesați rubrica din stânga a coloanei de stații radio și TV reprezentate de agenția noastră de publicitate - TARIFE RADIO GUERRILLA.

Ce posturi noi de radio vom asculta în anul 2018

Mai noi sau mai vechi, vom vedea mai jos.
Asta depinde de localitatea la care vom face referire.
În cadrul consursului de acordare a licențelor radio din data de 23 noiembrie 2017, Consiliul Național al Audiovizualului a decis ca următoarele localități să se îmbogățească din punct de vedere radiofonic cu următoarele posturi:
- ALBA IULIA - 102,30 MHz - SMART FM;
- BAIA MARE - 91,60 MHz - RADIO ITSY BITSY;
- CLUJ NAPOCA - 90,40 MHz - RADIO EBS;
- DEJ - 94,80 MHz - RADIO EBS;
- DRĂGĂȘANI - 98,60 MHz - NAȚIONAL FM;
- OLTENIȚA - 94,00 MHz - RADIO GALAXY;
- ONEȘTI - 97,50 MHz - NAȚIONAL FM; 
- ORȘOVA - 107,30 MHz - RADIO GALAXY;
- RĂDĂUȚI - 99,2 MHz - RADIO JURNAL SPIRITUAL;
- REGHIN - 96,30 MHz - RADIO REGHIN FM;
- SÂNGEORZ BĂI - 87,90 MHz - RADIO SÂNGEORZ FM.
Așadar, postul Smart FM al lui Marius Tucă (care a declarat că s-a retras din acționariatul societății titulare de licență pentru postul radio din București) se va extinde în Alba Iulia, iar Radio Itsy Bitsy în Baia Mare.
Național FM își extinde și el acoperirea, la fel ca și Radio Galaxy, care deține supremația pe zona de sud-sud-vest a țării.
Au mai rămas de atribuit trei frecvențe:
MANGALIA - pentru care se luptă în finală Radio ZU și Radio Guerrilla.
Cel mai probabil, Guerrilla va câștiga bătălia, căci Radio ZU deține licență în Constanța și raza de acoperire a sistemului lor radiant ajunge până la Vama Veche și ca atare, nu cred că CNA le va da o licență nouă.
- PIATRA NEAMȚ - au intrat în finală Radio D și Digi FM.
După părerea mea, frecvența va fi acordată Radio D - proiectul radiofonic al societății comerciale care deține licența pentru postul de televiziune Kanal D.
- SIGHETU MARMAȚIEI - au intrat în bătălia decisivă Smart FM, Radio D și Maramureș FM.
Din nou, e posibil ca Radio D să câștige competiția.
Așadar, deocamdată, acestea sunt posturile mai noi sau mai vechi de radio care se vor face auzite în anul 2018.
Voi reveni cu amănunte legate de atribuirea ultimelor trei frecvențe.
Claudiu Costea